TOERTOCHT Winsum

Ooit wel eens van deze tocht gehoord? Nou, ik nog nooit, tot zaterdag 30 april 2016. Met mij nog 18 andere gekken waren naar het verre Groningen getogen en hebben genoten van weer een geweldig DTC-evenement. Onze onvolprezen Wessie had het allemaal keurig geregeld. De NFTU VIP-bus stond in alle vroegte om 06.20 uur bij ons clubhuis met Angela als chauffeuse. En  heel vlot eigenlijk waren we al in Winsum, waar we opgewacht werden door een vrijwilliger van de plaatselijke fietsclub, die met de auto voorop reed naar het Dorpsplein. De fanfare was door ziekte verhinderd om ons te verwelkomen, maar we voelden ons de vedetten uit het verre Driebergen, zo werden we onthaald. 

Vanaf het Dorpsplein  in Winsum werden we door een vrijwilliger begeleid naar de startplaats. Vele mensen langs de kant, die applaudisseerden en of het daardoor kwam, weet ik niet, maar de voorrijder lag plotsklaps op de grond. Hij was met zijn pedaal tegen een paaltje gereden en zal het daarna best nog lange tijd gevoeld hebben.
De startplaats was geheel voor ons, want alle andere 500 deelnemers waren al lang vertrokken. Wessie stond ons op te wachten en voegde zich er bij. Hij verbleef in een vakantiehuisje in de buurt.
Een echte secretaris wil graag het overzicht houden, vandaar.. Na een foto bij het luchtkussen konden we eindelijk de vrije ruimte in. Mooie landelijke wegen met veel wind op kop, op zij en van achteren. Dus echt draaien en keren, zoals in de Vlaamse klassiekers. Het was berenkoud, maar we zaten natuurlijk ook dichter bij de Poolcirkel dan in Driebergen. Maar geen drup gehad onderweg en in de middag had de zon ook steeds meer kracht. In Zoutkamp, ongeveer halverwege de 100 km. een controlepost in een visrestaurant, waar het bedienend personeel volgens mij blij was, dat we na de koffie met koude appeltaart weer opkrasten.
De broertjes vonden, dat we te langzaam gingen en wilden de 150 km. op eigen snelheid volbrengen. De rest koos er voor om een groep te blijven vormen. Samen uit, samen thuis blijft toch ons motto en dat pakte heel goed uit. Ondanks de loeiharde wind bleef alles bij elkaar, op een enkel sprintersschermutselingetje bij een plaatsnaambord na dan. Eigenlijk een duel, Koga tegen Gazelle.....
Onderweg vele leuke plaatsjes gezien, waarbij het woord wierd in de praktijk werd benadrukt. Een wierd of werd is wat een terp in Friesland is en op zo'n wierd staat altijd de kerk. Dus in ieder dorp werden we steeds langs de kerk geleid en 1 keer gingen we onder leiding van Bernard bijna via de voordeur naar binnen, maar voordat er werd gezongen, fietsten we er snel weer uit.
Tien kilometer voor Winsum nog een controlepost met heerlijke mosterdsoep en groentensoep, snelle Jelles en schijven sinsasappel. De vrijwilligers hadden speciaal gewacht tot wij er waren en dat gaf ook een bijzonder gevoel. Het was fantastisch.
De mensen onderweg waren ook allemaal zo vriendelijk. Iedere tegemoetkomende auto en trekker stopte in de berm, tot wij gepasseerd waren.
Een aantal van ons namen na de pauze de 100 km. en een groepje ging verder voor de 150 km. maar  tijdens de rit gaf een blik op de klok aan, dat we dan wel erg laat aan de pastamaaltijd zouden zitten. Dus Wessie stelde voor om via de Tom-tom de kortste route naar Winsum te kiezen.
Want Angela moest zich houden aan de Rijtijden- en Arbeidstijdenwet en mocht niet eerder dan kwart voor zeven weer achter het stuur kruipen. Als wij de 150 dan hadden vol gemaakt, was het waarschijnlijk voor haar nog later geworden en zij had zich de hele dag al stierlijk lopen vervelen. Een constructie, die de jarige NFTU nooit heeft overzien.
Bij dergelijke lange busritten is het beter om een tweede chauffeur mee te sturen, dan speelt het probleem van overtreding van de Rijtijden- en Arbeidstijdenwet niet. Bovendien had de busmaatschappij dat vooraf ook niet aangegeven. Maar Wessie is nooit voor 1 gat te vangen, dus had een prima pastamaaltijd voor weinig geregeld. Zodoende kwamen we gelaafd en gevuld om half tien weer terug in Driebergen. Een indrukwekkende dag, die we nooit meer zullen meemaken.
Want een gratis busrit naar het verre Winsum zit er vermoedelijk niet meer in. Ik ben blij, dat ik de beslissing heb genomen om mee te gaan en ik heb er van genoten. DTC, namens allen bedankt voor dit mooie onvergetelijke evenement, we love you.   
Winsumer wierdentocht 2016                                                                                                  
  Winsumse wierdentocht 2
Een welverdiende pastamaaltijd

 Winsumse wierdentocht 1      

Ruud                                                                           

Snel naar ...

facebook Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 'Like' ons >>

Toeragenda 2017

Zondag 3 september 2017 *
GPS Gooi- & Vechtstreektocht
30-55-80-110-140 km Info

Zondag 24 september 2017 **
WNF Veluwse Herfsttocht
20-50-75-110-140 km Info

** Gepijlde toertocht (ook 20 km)
* Niet-gepijlde toertocht obv GPS en/of routebeschrijving

 

 

 

Tochtensponsors 2017

rabobank kl flanderijn gray  rijwielpaleis bilthoven gray care4bikes gray asport gr

Lid van | Samenwerking met

website NTFU  

website Utrechts-Landschap   website staatsbosbeheer

Partners van DTC

website wnf 

velotours gray