VRIJWILLIGERSWERK

Jorine Molenaar, de dochter van de DTC-ers Bernard en zijn vrouw Corrie Molenaar, is samen met haar vriend Pim de Laat vrijwilligerswerk gaan doen in Oeganda. Om de kosten enigszins behapbaar te maken, onderneemt de stichting 50 De Luxe Foundation allerlei acties. Zo werd op tweede Pinksterdag aan de deelnemers van de Tour over de Heuvelrug in het DTC clubhuis aangeboden om de bloeddruk te meten. Een gift in een originele Oegandese kookpot was vooral welkom, ook zonder bloeddrukmeting. Van de website is de volgende informatie overgenomen:

Na een verblijf in februari en maart 2016 zijn de volgende zaken verwezenlijkt: - Secundary School afmaken (ramen plaatsen, muren verbeteren, vloeren plaatsen). - Onderwijs in lichamelijk onderzoek aan de huidige zorgmedewerkers in Owangai. - Plafond geplaatst in het Health Centre, zodat de medicijnen koeler blijven. - Een indeling gemaakt in het Health Centre. - Tandheelkundige instrumenten gebracht naar Owangai.

Omdat niet alles in een keer te realiseren is doen wij dit stap voor stap. In juli 2016 proberen Dr Jorine Molenaar en bioloog Pim De Laat de volgende doelen ook nog te realiseren: - Microscoop voor TB screening. De microscoop zal ook dienen voor onderwijs doeleinden van de middelbare school. - Glucose meter en test strips. - Helicobater Pylori sneltest. Zie ook 2016 Lab Tools, Dental Care And Education

Zie voor meer informatie www.50deluxefoundation.com 

bloeddrukmeten 2

Dat ziet er goed uit, mijnheer Gildhuis...

 

 Laatste nieuws over Jorine en Pim:

Op 23 mei 2016 zijn Jorine en Pim op het vliegtuig gestapt richting Oeganda. Zij hadden tijdens de Tour over de Heuvelrug toch nog ongeveer 230 euro geschonken gekregen en daar waren zij zeer dankbaar voor. Met sponsorgelden en giften van familie en vrienden kunnen zij een gedeelte van de reis financieren.Het tweetal enthousiastelingen vloog eerst van Doha naar Entebbe in Oeganda. Daarna nog een vlucht naar de hoofdstad Kampala en op 26 mei moesten zij nog per postbus naar de plaats van bestemming, het ziekenhuis in Owangai.

We wensen Jorine en Pim veel succes met hun moeilijke werk.

- Jorine en Pim stuurden ons een verslag van hun bevindingen in Oeganda:

 

Adakun Health Centre 

by Pim en Jorine

Lieve vrienden en familie! Weer een tijd geleden sinds het laatste bericht, vanwege een gebrek aan normaal functionerend internet en stroom ;) Bij deze het verslag over het Adakun Health Centre in Owangai, waarvoor we alle donaties hebben verzameld om de diagnostiek aldaar aan te vullen. Uiteindelijk hebben we bij elkaar zo'n 800 euro opgehaald! Hartstikke bedankt voor de mensen die hieraan hebben bijgedragen. Het geld is goed besteed en elke cent is direct naar dit project gegaan!

Dinsdag 28 juni zijn we vanuit Fort Portal teruggereisd naar Kampala, om de medische spullen te gaan kopen van de
opbrengsten.Onderweg met de bus kwamen we langs een gigantische hal met barbecues, waar je allerlei stokken met vlees kon kopen. Normaal heb ik het niet zo op die taaie stukken geit op een stokje, maar hier hadden ze ook beef,wat een prima lunch was! Eenmaal aangekomen in Kampala hebben we geslapen in Marie Hotel met een zeer goede rijs-kwaliteit verhouding: voor 10 euro per nacht midden in het centrum, eigen kamer en badkamer, een vierkant muskietennet (wat heel chill is, die ronde gaan altijd in je gezicht hangen :P), een warme douche en zelfs een TV!Wel bleek de TV niet te werken, zaten er gaten in zowel de doucheslang als het muskietennet en pleurde de gordijnroede inclusief het hele gordijn naar beneden :P Ach ja.

Barbeque festijn

Barbecue-festijn!

De volgende dag hadden we met Alex en zijn vrouw Dinah afgesproken. Alex is de manager van het Adakun Health Centre en tevens directeur van de naastgelegen school in Owangai. Erg leuk om ze te ontmoeten en ontzettend aardige mensen! Alex had een taxi geregeld die ons de hele dag door Kampala kon rijden om de inkopen te doen.Als eerst zijn we het geld gaan wisselen naar Oegandese shillings, vervolgens naar een grote boekenwinkel (die erg lastig te vinden was) om een boek te kopen als handleiding / naslagwerk voor het lab. Nadien naar de Joint Medical Store voor inkopen (onder andere de microscoop met toebehoren en de glucosemeter), duurde allemaal erg lang om een bestelling te plaatsen en het duurde tot een eeuwigheid na de lunch voordat de dozen ingepakt waren. Maar dan heb je ook wat :) Verder nog naar een andere medische winkel voor stains, die heb je nodig om onder de microscoop malariaparasieten en tuberculosebacterien te kunnen herkennen.

Met Alex en Dina 

Met Alex en Dinah bij de Joint Medical Store

De volgende dag zijn we met z'n allen (Alex en Dinah, John de kok en wij) inclusief al onze bagage en medische spullen afgereisd naar Owangai. 's Ochtends om half 8 vertrokken, toen we aankwamen was het al bijna donker. De dokterspost ligt echt in de middle of nowhere: eerst een zandweg van de hoofdweg af, daarna een smallere zandweg van die weg af, om vervolgens een nog smallere zandweg in te slaan :P

We herkenden het roze geschilderde gebouw al van de foto's, super om er eindelijk te zijn! Echt fantastisch dat dit hele health centre uit het niets gebouwd heeft kunnen worden. We hebben meteen kennisgemaakt met Martin (de hoofd verpleegkundige) en Jane (de assistent verpleegkundige) die momenteel de post runnen. Super enthousiaste en gemotiveerde mensen, ook een dosis gezonde humor!

Het Adakun Health Centre

Het Adakun Health Centre

Gedurende de week die we in Owangai zaten, heeft Pim (die inmiddels lab expert is na ons avontuur in Mutolere:D) instructies gegeven over de nieuwe diagnostiek, waar hij zelf een verslag over zal schrijven. Zelf heb ik me vooral bemoeid met de patienten, uitleg gegeven over de nieuwe glucosemeter en in combinatie daarmee les gegeven over Diabetes. Dankzij de glucosemeter kan nu de diagnose suikerziekte gesteld worden, wat met de juiste behandeling een hoop complicaties kan voorkomen! Een erg welkome aanvulling dus.

Kamer voor ontvangst patienten 

Kamer voor ontvangst van patiënten

De hoeveelheid patienten varieert enorm, de ene dag zijn het er maar 3 (vooral op marktdagen, aldus Martin:) ), de andere dag 20, en dat is best druk! Er is een ward met 4 bedden,  maar aan het einde van de week lag het zo vol dat we zelf onze matrassen hebben afgestaan ;) Veel voorkomende ziektebeelden zijn malaria (aangezien de malaria-sneltesten net op waren, hadden we geen beter moment kunnen uitkiezen om de microscoop te brengen), longontstekingen, urineweginfecties (ook de urine teststripjes waren op, dus blij dat we weer een voorraad mee hadden!). Veel patienten zijn zwanger of kind, wat het weer lastiger maakt. Er was ook een patient met een hartritmestoornis, een andere met een uitgebreide allergische huiduitslag en een baby met uitslag op zijn billen. Niet de luieruitslag die wij kennen, maar zogeheten creeping eruption: aangezien die baby's hier allemaal met blote bips op de grond zitten, kruipt er nog weleens een worm onder de huid! Martin en Jane zijn geen dokters, dus het is allemaal erg basic. Hopelijk heb ik ze deze week weer een extra medische blik kunnen geven!

Behandelkamer

Behandelkamer

Overnachten deden we in een naastgelegen hutje en er was zelfs stroom en licht. Ook kregen we van Dinah dagelijks een teil met warm water om te douchen, heerlijk!

Badhokjes

Badhokjes, daarachter de WC

 Verder was er een kok mee waar we erg blij mee waren, aangezien er in de verre omgeving geen eten of drinken te verkrijgen was. Het ontbijt bestond uit brood met boter/jam/Nutella en bananen. Tussen de middag rijst met bonen (de ene dag bruine, de andere dag groene!), jus, gefrituurde aardappels en rauwkost. 's Middags thee met een lekkernij (chapati's, cakejes die lijken op oliebollen of G-Nuts). Als diner pasta (de ene dag spaghetti, de andere dag penne) met jus en rauwkost. Erg lekker eten, en ondanks dat het elke dag hetzelfde was, kwam het nog niet onze neus uit ;) Ook kregen we een keer kalkoen en verse sinaasappels, die Alex van een vriend had gekregen!

John de kok die chapatis maakt

John de kok die chapati's maakt

Er was ook een hond die Remnant heette (we dachten eerst Reverend te verstaan, hahaha), omdat hij de enige overgebleven was van zijn broertjes en zusjes. Zielig, en zo lag hij er ook steeds bij. Toen ik vroeg wat hij te eten kreeg, antwoordde Alex: remnants. Haha!

Ons hutje

Ons hutje, daarnaast Remnant

We hebben met menig ander dier te maken gehad: een hoop kippen die het leuk vonden om op de tafel te zitten, voorbij lopende loeiende koeien, een heel lief baby-geitje, grote kalkoenen met rare slurf-neuzen die hele gekke geluiden maakten, een muis die 's nachts aan onze overgebleven muffins knabbelde, grote insecten die op verschillende honingraat-achtige structuren in onze hut zaten, een mini slang op weg naar de WC, en ook op de WC een hele dierentuin aan spinnen, vliegen en muggen (resultaat: een hoop muggenbulten op je kont).

de kip in de pot vinden

"De kip in de pot vinden"

de geiten

Het lieve baby-geitje met moeder

De week is voorbij gevlogen en we hebben ons goed vermaakt. Voor de ochtend van vertrek werden we nog om 3 uur 's nachts wakker gemaakt voor een patient. Een zwangere vrouw met nu haar 12e (!) zwangerschap. Ik had al snel de diagnose hyperemesis gravidarum gesteld, maar voordat dan het infuus erin zit etc. ben je zo weer anderhalf uur verder, dus dat was een kort nachtje :)

Al met al was het een super ervaring. Fantastisch om de spullen van het opgehaalde geld persoonlijk langs te brengen en echt wat nuttigs te doen! De wereld verbeteren kun je natuurlijk niet, maar hier hebben we een kleine community kunnen helpen en dat is wat mij betreft heel veel waard. Natuurlijk met dank aan Werner en Elize en de 50DeLuxe Foundation, zonder hen was niets van onze reis mogelijk geweest! En nogmaals heel veel dank aan alle sponsors!

Samen met Martin en Jane

Samen met Martin en Jane

Aangezien ons budget het niet toeliet, zijn we niet meer naar de Murchison Falls gegaan. In plaats daarvan via de Sipi Falls terug naar Kampala om de laatste dagen nog op de Ssese eilanden door te brengen. Daarover later meer.

 

Snel naar ...

facebook Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 'Like' ons >>

Toeragenda 2017

Zondag 3 september 2017 *
GPS Gooi- & Vechtstreektocht
30-55-80-110-140 km Info

Zondag 24 september 2017 **
WNF Veluwse Herfsttocht
20-50-75-110-140 km Info

** Gepijlde toertocht (ook 20 km)
* Niet-gepijlde toertocht obv GPS en/of routebeschrijving

 

 

 

Tochtensponsors 2017

rabobank kl flanderijn gray  rijwielpaleis bilthoven gray care4bikes gray asport gr

Lid van | Samenwerking met

website NTFU  

website Utrechts-Landschap   website staatsbosbeheer

Partners van DTC

website wnf 

velotours gray