Sportkeuring PDF Afdrukken E-mailadres
Een sportkeuring verkleint de risico's

Binnen enkele dagen kwamen in 2005 twee DTC-leden tijdens het uitoefenen van hun geliefde fietssport om het leven. Enkele weken later stierven twee hardlopers die deelnamen aan de IJsselsteinloop. Volgens cardioloog Jan Hoogsteen, die in 2004 promoveerde op de risico's van hartstilstand onder beoefenaars van duursporten als hardlopen en wielrennen, zou de sportkeuring opnieuw moeten worden ingevoerd. Binnen de KNWU is dit al enige tijd in discussie.

Dagblad Trouw rapporteerde enkele dagen na de IJsselsteinloop uit het proefschrift van Hoogsteen. Al komt een acute hartstilstand met dood als gevolg onder sporters niet heel vaak voor, zij lopen wel een verhoogd risico. In de leeftijdscategorie tot 35 jaar overlijden jaarlijks op elke 100 000, twee sporters. Bij sporters boven de 35 jaar is dat 50 tot 60 op elke 100.000. In hetzelfde artikel legt sportarts in opleiding Jessica Gal uit dat bij jongeren meestal een aangeboren hartafwijking de oorzaak van een hartstilstand is, terwijl bij oudere sporters het dichtslibben van de kransslagaderen een hartinfarct veroorzaakt. Voor ouderen is bovendien van invloed of zij getraind zijn: "wie nooit sport en dat een keertje wel doet, loopt een grotere kans op een hartinfarct". Maar zeggen alle deskundigen: sporten is wel gezond, mits met verstand uitgeoefend.

Kan een sportkeuring de risico's verkleinen? Volgens Hoogsteen wel: "in Italië overlijden minder mensen aan een plotselinge hartstilstand dan in Nederland. Dat kan ik alleen maar verklaren uit het feit dat ze daar al een verplichte sportkeuring hebben." In het Utrechts Nieuwsblad beval Van Hellemondt, werkzaam bij verschillende Sport-Medisch Adviesbureau's (SMA's), vooral beginnende sporters een SMA-keuring aan. Tijdens een zogeheten 'basiskeuring plus' moet een uitgebreide vragenlijst worden ingevuld, vindt een algemeen lichamelijk onderzoek plaats en wordt een hartfilmpje gemaakt. Van Hellemondt: "uit de vragenlijst alleen al kun je afleiden of er eventueel iets sluimert. De plotselinge dood van een neef kan duiden op een erfelijke afwijking. De kans dat we bij zo'n keuring iets te weten komen, is 95%."

SMA's geven als richtlijn dat beginnende sporters zich altijd moeten laten keuren en 40-plussers elke 4 jaar een basiskeuring plus mét inspanningstest zouden moeten ondergaan. 50-plussers en 60-plussers doen er verstandig aan zo'n uitgebreide keuring respectievelijk iedere drie jaar en jaarlijks te doorlopen. Het Utrechts Nieuwsblad verstrekte bij het artikel ook nog enkele algemene tips voor gezonde sportbeoefening, zoals: kies voor een geleidelijke trainingsopbouw, sport nooit bij koorts (houd dan twee weken rust) en (voor de hand liggend) bezoek de huisarts bij pijn op de borst of hartritmestoornissen. Laatste tip: bezoek voor informatie de website www.sportkeuring.nl; de meeste verzekeraars vergoeden (al dan niet gedeeltelijk) een SMA-keuring eens in de twee jaar.

Tim Verhoef

 

Vrienden van DTC

bergsebossen manschotgrafimedia nolimitcycling mijnfietstrainer sportkiek

2010-2013 © DTC Driebergse Tourclub design: Manschot Grafimedia

facebook2

Hoofdsponsor

rabo_groot

Sponsors tochten 2014

snelle jelle

snel groot

bilthoven groot

flanderijn-vanginkel

care4bikes

karsen groot

rabo groot

RocketTheme Joomla Templates